MENIU

marți, 20 martie 2012

TOCĂNITĂ DE CIUPERCI

                             DE POST

                                                             Ingrediente

  • 500 gr ciuperci champinion albe
  • 2 cepe mari
  • 4 catei de usturoi
  • 50 ml ulei pentru prajit
  • sare
  • piper
  • 1 cana apa
  • 1 lingura bulion
  • 1 lingura zahar
  • 1 legatura patrunjel
  •  mamaliguta  gata facuta 
PREPARARE:
Asa harnici cum suntem...ne apucam de treaba..sa vedem ce-o sa iasa...:)... Mamaliguta stiti voi cum s-o faceti....:)...la sfarsit vom avea nevoie de ea, sa fie calda oricum.
Pentru tocanita spalam ciupercile printr-un jet de apa rapid si le punem in strecuratoare la scurs. Cat stau la scurs, noi curatam ceapa si usturoiul.Ceapa o taiem jumatati si o punem in apa....prietenii stiu de ce....apoi luam ciupercile si le taiem astfel: prima data in jumatate si fiecare jumatate in feliute subtiri...sau cum doriti. Dupa ce am terminat de taiat ciupercile, taiem ceapa si usturoiul...punem la incins intr-o tigaie 50 ml ulei, cand s-a incins adugam ceapa taiata, la 2 minute adaugam si usturoiul. Cand acestea sunt calite adaugam ciupercile...in ele vom amesteca din cand in cand ... punem un praf de sare ... acum ciupercile o sa-si lase apa, lasam sa fiarba pana se evapora acea apa, apoi luam o cana cu apa(cam de 200 ml) si subtiem in ea 1 lingura generoasa de bulion. Amestecul il punem peste ciuperci si lasam la fiert....adaugam sare si piper dupa gust si zahar tot dupa gust( asa sa fie doar o tenta de dulce)....compozitia se lasa la fiert pana ce nu mai este lichid. Se ia de pe foc, se taie fin patrunjelul si se adauga in tocanita. Se serveste cu mamaliguta.
 

PRĂJITURĂ CU 11 OUĂ

    Aceasta prajitura pot s-o etichetez ca fiind prajitura copilariei mele...n-am mai mancat-o la nimeni altcineva decat la a mea mamica. Este un deliciu pufos acoperita c-o patura inmiresmata de vanilie si innabusita intr-o spuma ca fulgul, frumos colorata si extrem de savuroasa. 

                                                                        Ingrediente

Blat:
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 6 linguri faina
  • 1 praf sare
  • ulei pentru tapetat
Crema:
  •  5 galbenusuri
  •  5 lg zahar
  • 100 ml lapte
  • 1 lingura faina
  • 250 gr margarina
  •  1 lingura esenta de vanilie
Spuma:
  • 5 albusuri
  • 10 linguri zahar
PREPARARE: 
  
Blatul:
 Se bat/mixeaza albusurile cu un praf de sare, spuma. Se adauga zaharul si se bate in continuare, apoi adaugam si galbenusurile si batem pana ce acestea se amesteca bine cu compozitia. Adaugam faina si amestecam cu grija de jos in sus(nu mai batem).Ungem o tava de cuptor si o tapetam cu hartie de copt, cuptorul il preincalzim si punem la copt blatul la foc mic pentru 20-25 minute. Cand este copt il scoatem si-l lasam la racit.
Crema:
  Amestecam toate igredientele , fara margarina si esenata de vanilie. Punem compozitia pe foc si amestecam in ea continuu, o fierbem pana avem o crema de compozitia ciulamalei. Cand este calaie adaugam margarina si esenta de vanile...amestecam bine cat sa nu mai ramana bucatele de margarina neomogenizate in crema. Aceasta crema o intindem pe toata suprafata blatului.
Spuma:
    Batem albusurile spuma , adaugam 5 linguri zahar si batem pana se dizolva, celalalt zahar (5 linguri) se pune la topit (ars). Cand zaharul este ars bine se aduaga in albusuri si cu ajutorul telului batem albusurile cu zaharul ars energic pentru a nu se forma bomboane de zahar ars in spuma.
  Spuma se intinde peste crema. Se orneaza cum dorim. Eu am ornat cu afine din afinata, in forma de inimioara...doar suntem in luna iubirii...
 

TORT DE CIOCOLATĂ

                                                                  Ingrediente

  • BLAT:
  • 12 ouă
  • 12 linguri zahăr
  • 12 linguri făină
  • 1 praf de sare
  • 1 pahar de nucă măcinată
  • ulei pentru uns tava
  • CREMA:
  • 5 gălbenușuri
  • 350 gr zahăr
  • 100ml lapte
  • 50 gr cacao
  • 250 gr unt/margarină
  • 2 linguri esență de rom
  • 1 pahar nucă tăiată
  • SIROP(800 ml): 
  • 1 l apă
  • 500 gr zahăr 
  • 2 linguri esență de rom
PREPARARE:
BLAT: Ouăle se separă, albușurile de gălbenușuri.Albușurile cu un praf de sare se bat/mixează spumă,apoi adaugăm zaharul treptat și mixăm până ce acesta se dizolva complet.La această spumă adăugăm gălbenușurile unul câte unul, mixând continuu.Apoi înglobăm în compoziție nuca măcinată și amestecăm cu o lingură de lemn de jos în sus, după care cernem făina câte o lingură amestecând tot cu lingura de lemn de jos în sus cu grijă până terminăm cele 12 linguri de făină.
 Preâncălzim cuptorul, ungem o formă de tort(cea mai mare mărime) cu ulei, tapetăm cu hârtie de copt și ungem și hârtia cu ulei.Așezăm compoziția aluatului în formă și o punem la cuptor.Blatul este copt când trece testul cu scobitoarea.
CREMA:Cât timp blatul stă la cuptor noi preparăm crema,frecând cele 5 gălbenușuri cu zahărul până ce se albesc, apoi adăugăm laptele și punem compoziția pe foc amestecând continuu în ea cu un tel astfel încât să nu se lipească.Fierbem crema până ce devine de consistența unei ciulama sau a unui smântâne mai groase, apoi luam focul, adăugăm cacaoa și amestecăm bine.Crema se lasă la rece, iar când este doar călâie se adugă în ea untul/margarina, nuca tăiată și 2 linguri de eseță de rom.
SIROPUL:Se pun la fiert apa și zahărul. Se fierb până compoziția scade și ajunge la 800 ml. După ce siropul s-a răcit se adaugă 2 linguri de esență de rom.
MONTAREA TORTULUI: Blatul răcit se taie în trei părți egale orizontal, crema și siropul se împart în 2 părți egale și o parte mai mare. Se așează partea de jos a tortului se insiropează cu una din cele de două părți de sirop egale, se întinde pe ea una din părțile egale de cremă, se așează al doilea blat și se urmează procedurile ca și la blatul anterior.La sfârșit se așează și ultima parte a tortului, care se însiropează cu partea ce mare de sirop și tot tortul se îmbracă în partea cea mare de cremă. Tortul se ornează după cum dorește fiecare, eu am ales sa-l ornez cu arahide cu glazură de ciocolată groasă
   La blat, când adăugăm nuca și făina nu se mai bate/mixează se amestecă cu o lingura de lemn sau cu o spatulă de jos în sus, altfel spuma își pierde volumul și blatul nu va crește cum ne dorim

COPĂNELE AROMATE CU CARTOFI LA CUPTOR

                                                         Ingrediente

  • 6 copanele pui
  • 1/2 kg cartofi
  • sare
  • piper macinat
  • 8 boabe piper
  • 1/2 lingurita boabe de mustar
  • 4 foi de dafin
  • 4 catei de usturoi
  • 1 lingurita boia dulce
  • 1 lingurita busuioc
  • 1 lingeurita menta
  • 1 lingurita cimbru
  • 1 lingurita rozmarin
  • 1 lingurita amestec de legume
  • 5 linguri de ulei de floarea soarelui
PREPARARE: 
 
   Pentru inceput se spala copanelele si se lasa la scurs. Separat se curata usturoiul, se zdrobeste cu ajutorul cutitului si se taie marunt, peste el se adauga:1/2 lingurita boabe de mustar, 1 lingurita boia dulce, 1 lingurita busuioc, 1 lingurita menta, 1 lingurita cimbru, 1 lingurita rozmarin, 1 lingurita amestec de legumesare si piper macinat, 8 boabe piper si cele 4 foi de dafin, peste care se adauga si 1 lingura de ulei. Toate ierburile si condimentele se amesteca. Luam fiecare copanel si-l masam bine cu acest amestec, dupa care il asezam in tava unsa in prealabil cu 2 linguri de ulei.
   Cartofii se curata, se spala si se taie, cei mai mari in sferturi iar cei mai mici in jumatati, se asezoneaza cu sare, piper macinat si un praf de amestec de legume, astfel adaugandu-se peste ei si 2 linguri de ulei. Se amesteca bine cartofii cu condimentele si se aseaza in tava langa copanele. Se da la cuptor pentru 45-50 minute.

MĂCINICI MOLDOVENEŞTI - de post

                                                              Ingrediente

  • aluat:
  • 1 kg faina
  • 7g drojdie uscata
  • 100 ml ulei
  • 1/2 lingurita sare
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 8 linguri zahar
  • 1 lamaie
  • 300 ml apa calduta
  • sirop:
  • 1 litru apa
  • 300 gr zahar
  • pentru ornat:
  • 200 gr nuca macinata
  • 50 gr zahar
  • 1 lingurita scortisoara    
PREPARARE:

    ALUATUL
Se face o maia din drojdie, 2 linguri zahar, 2 linguri apa si putina faina si se lasa la crescut 15 minute.Separat se cerne faina, se amesteca cu  sarea, coaja si zeama de la lamaie, zaharul vanilat, cele 6 linguri de zahar ramase si cu maiaoa.Se amesteca bine si se pune din apa calduta putin cate putin pana ce aluatul este elastic, se adauga si uleiul si se framanta cam 15-20 minute.Se lasa aluatul 1 h la crescut la loc calduros.Dupa ce a crescut mai framantam sa scoatem aerul din el si ne apucam de treaba.Facem din aluat suluri subtiri de 1,5 cm si lungi de 10 cm si le lipim cap de cap pt a forma un covrig, apoi rasucim pentru a forma cifra "8".In tava unsa cu ulei se pun mucenicii la copt.Cand sunt copti, asa fierbinti ii trecem prin siropul deja racit.
   SIROPUL
Se pun la fiert apa si zaharul si se lasa pana ce scade la jumatate si vom obtine 500 ml sirop.Il lasam la racit.
   PENTRU ORNAT
Nuca se amesteca cu scortisoara si zaharul si se presara din belsug peste mucenicii copti si insiropati.

FASOLE BĂTUTĂ ÎN STRATURI

                                                             Ingrediente

  • 500 gr fasole alba bob mare
  • 8 cepe mari
  • 1 lingura bulion
  • sare
  • piper
  • 3 catei usturoi
  • 2 frunze dafin
  • 4 linguri ulei
  • 5 lingurite zahar
 
 
PREPARARE:
  Se spala fasolea de cu seara si se lasa in apa pana a doua zi. A doua zi se scurge de apa si se pune alta apa cat sa o acopere, foile de dafin si se aseaza pe foc la fiert. Se completeaza cu apa de cate ori este nevoie. Cand este aproape fiarta se adauga sare, o ceapa curatata, spalata si taiata in 4, usturoiul curatat si spalat. Se lasa la fiert pana ce ramane doar putina apa. Cand este gata fiarta se ia de pe foc, se scot frunzele de dafin si se mixeaza cu robotul vertical. Se asezoneaza de sare si piper. Separat se curata cele 7 cepe ramase, se spala si se taie solzisori, se calesc in ulei, bulionul se subtiaza intr-o cana de apa si se adauga peste ceapa, se adauga si sare, piper dupa gust si zaharul. Se lasa la fiert pana ce scade.
Asezam un strat de ceapa, peste el unul de fasole , iar ceapa, iar fasole si la sfarsit doar un mot de ceapa ca decor.

BACLAVA CU NUCI

Ingrediente

  • 1 pachet foi pentru placinta
  • 200 gr margarina
  • 300 gr nuci macinate
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1/2 lamaie
  • 850 gr zahar
  • 1 litru apa

 Preparare

 Se topeste margarina. Se ia o foaie, se pune in tava si se unge, se pune urmatoarea foaie, se unge si tot asa punem 6-7 foi.
Peste foi se pun  nucile macinate amestecate cu 50 gr zahar si scortisoara.
Peste nuci se pun 4-5 foi tot asa unse cu margarina.
Daca mai ramane margarina o turnam peste prajitura.
Taiem baclavaoa inainte de a o baga la copt.
Facem siropul dintr-un litru de apa si 800 gr zahar, lasam la fiert pana ce scade si avem 500 ml sirop, cand este gata adaugam in el coaja si zeama de la 1/2 de lamaie.
Siropul il turnam peste baclava cand sunt fierbinti amandoua.
Se lasa prajitura la racit , apoi se pune la frigider pentru cateva ore.

FRIGĂRUI DE PUI CU CARTOFI NATUR





Ingrediente:
     FRIGARUI:     300 gr carne de pui     1 ceapa     1 morcov     4-5 ciuperci champinion     1/2 linguita rozmarin     1/2 lingurita menta     1/2 lingurita busuioc     1/2 lingurita boia dulce     10 boabe mustar     sare      piper     2 linguri ulei   
    CARTOFI NATUR:       2 cartofi mari     sare     piper     1 lingura unt     1 lingura patrunjel verde tocat



PREPARARE:
  •      Frigarui
  In primul rand ne trebuie 6 bete pentru frigarui, pe care le spalam. Carnea o taiem cuburi si punem peste ea toate condimentele:1/2 linguita rozmarin,1/2 lingurita menta, 1/2 lingurita busuioc, 1/2 lingurita boia dulce, 10 boabe mustar, sare si piper dupa gust.Morcovul, ciupercile si ceapa se curata, se spala si se taie. Se ia batul de frigaruie si se baga pe el carnea si legumele alternant, cum dorim se pune 2 linguri de ulei in tigaie, se incinge si se pun frigaruile la parajit, le intoarcem pe toate partile, cand sunt gata se scot pe servetele sa se absoarba uleiul
  • Cartofii natur
Se curata, se spala si taie cuburi cartofii si se pun la fier in apa cu un praf de sare. Se fierb atat cat sa nu se zobeasca, se scurg de apa si se pune peste ei untul, patrunjelul,sare si piper dupa gust si se acopera cu un capac pentru a se topi untul.

PRĂJITURĂ SNICKERS

 

 INGREDIENTE:
 BLAT:     10 albusuri ,1 cana zahar, 1 cana nuca taiata,  5 linguri faina, 1 lingura ulei pentru uns tava     
GLAZURA 1:     250 gr ciocolata alba menaj , 5 linguri ulei     
CREMA CARAMEL:     10 galbenusuri, 12 linguri zahar,  250 gr margarina ,1 cana nuca taiata     
GLAZURA 2:     250 gr ciocolata neagra menaj, 5 linguri ulei



 
PREPARARE:
Blat:
    Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Cand este gata (cand intoarcem vasul si nu cade compozitia) adaugam zaharul si batem  pana ce se dizolva, apoi adaugam nuca si la sfarsit faina. Dupa ce adaugam faina nu mai batem, amestecam compozitia de jos in sus usor. Ungem tava cu ulei si tapetam cu hartie de copt, preincalzim cuptorul si asezam aluatul in tava. Il punem la cuptor pentru 25-30 minute la foc mediu. Este gata cand trece testul cu scobitoarea. Cand este copt se scoate din cuptor si se lasa la racit.
Dupa ce s-a racit facem GLAZURA 1:
   Taiem ciocolata alba si o topim pe baie marin cu 5 linguri de ulei.Cand este lichida o intindem pe toata suprafata blatului racit.Lasa glazura sa se intareasca.
CREMA CARAMEL:
     Frecam galbenusurile cu 7 linguri de zahar.Separat ardem 5 linguri de zahar, in care adaugam margarina si amestecam pana aceasta se topeste, adugam 1 cana de nuca taiata si amestecul de galbenus cu zahar.Se fierbe totul pana se leaga(sa fie ca o ciulama). Crema se intinde peste ciocolata alba.
GLAZURA 2
     Taiem ciocolata neagra si o topim pe baie marin cu 5 linguri de ulei.Cand este lichida o intindem peste  crema racita.Lasa glazura sa se raceasca si dam prajitura la frigider pentru 15-20 minute pentr a se intari glazura.
Prajitura o taiem cu un cutit care a fost bagat in apa fierbinte, pentru a nu se crapa glazura.